30 oktober 2008

Pfeifen, bitte.

Du är en stressad businessman med början till magkatarr. Det har blivit lite för mycket kaffe på fastande mage senaste tiden, men det bryr du dig inte om. Du tänker köpa den där croissanten iallafall.

Du beställer och betalar, går snabbt ut från bageributiken för att inte lockas till mera frestelser. Lite skäms du. En karl som du borde veta bättre än att äta en croissant sådär på tom mage.

Men? En bokaffär? Ja! Med en bok som sällskap skulle det kännas mer legitimt att äta den där stora croissanten som ligger i din hand, insvept i ett flottigt papper. Du hugger första bästa deckare och går mot kassan. 

Butiksbiträdet ler vänligt mot dig. Du  ler inte tillbaka. Du tittar ner på dina händer. Croissant. Dussindeckare. Hur ska du få upp plånboken? Nån av dem måste gå. Croissanten. Eller dussindeckaren.

Du mular in hela stora smuliga croissanten i munnen på en gång, pressar upp den med tungan mot gomtaket, tuggar två gånger, för över det mesta av degmassan till kinden, försöker hälsa till biträdet med det blir mest mummel och grötighet.

Biträdet blippar in boken, tar emot din skrynkliga sedel medan du desperat försöker tugga. Du lyckas inte särskilt bra. Paniken kryper längs din ryggrad. Butiksbiträdet lutar sig fram mot dig och säger i gladlynt, förtrolig ton:

 - Och nu: vissla!

Vad gör du då?

Ja, inte skrattar du iallafall.

Inga kommentarer: